Bloemen reageren

Gepubliceerd op 2 maart 2020 om 08:43

Bloemen reageren.. [ingekorte versie]

Bron: https://tinyurl.com/t73qemp [National Gepgraphic]
Bloemen kunnen zoemende bijen horen - en het maakt hun nectar zoeter.|
Zelfs op de  stilste dagen is de wereld vol geluiden: tjilpende vogels, wind die door bomen ritselt en insecten die neuriën over hun zaken. De oren van zowel roofdier als prooi zijn afgestemd op elkaars aanwezigheid.

En inderdaad, inderdaad, voor de frequenties van de bestuivers. Hadany zegt dat het opwindend was om de trillingen van de bloem te zien overeenkomen met de golflengtes van de bijenopname.

Geluid is zo elementair voor het leven en overleven dat het ertoe leidde dat onderzoeker Lilach Hadany vroeg: Wat als het niet alleen dieren waren die geluid konden voelen - wat als planten dat ook konden? De eerste experimenten om deze hypothese te testen, suggereren dat planten in ten minste één geval kunnen horen, en het biedt een echt evolutionair voordeel.

Het team van Hadany keek naar teunisbloemen (Oenothera drummondii) en ontdekte dat binnen enkele minuten na het waarnemen van trillingen van de vleugels van bestuivers, de planten de suikerconcentratie in de nectar van hun bloemen tijdelijk verhoogden. In feite dienden de bloemen zelf als oren, pikken de specifieke frequenties van de bijenvleugels op en stemden irrelevante geluiden als wind af.

…Maar voor planten die werden blootgesteld aan het afspelen van bijengeluiden (0,2 tot 0,5 kilohertz) en vergelijkbare laagfrequente geluiden (0,05 tot 1 kilohertz), onthulde de uiteindelijke analyse een onmiskenbare reactie. Binnen drie minuten na blootstelling aan deze opnames steeg de suikerconcentratie in de planten van 12 tot 17 procent tot 20 procent.

"Deze specifieke bloem is komvormig, dus akoestisch gesproken is het logisch dat dit soort structuur zou trillen en de vibratie in zichzelf zou verhogen," zegt Veits.